torstai 13. maaliskuuta 2014

Viikonlopun missio: Rakennusmessut


Viikonloppuna on tarkoitus lähteä tutustumaan Rakentaminen ja talotekniikka-messuihin Jyväskylän Paviljonkiin. Isompi lapsosista on ollut alkuviikosta kuumeessa ja flunssassa, mutta nyt alkaa olla jo parempi, joten uskalletaan jättää molemmat hoitoon siksi aikaa, kun itse kahlaamme messuhallia ristiin rastiin hyvien tarjousten toivossa. Asialistalla on mm.:
• maalämpötoimittajiin tutustuminen (messutarjoukset)
• pihasuunnittelijoiden tapaaminen (messutarjoukset)
• sisustussuunnittelijoihin tutustuminen (m.tarjous)
• talotoimittajien haastattelut
• kunnan ihmisten jututtaminen (mm. rakennuslupa asioihin liittyen)

Olemme päätyneet kotimme lämmitysjärjestelmäpohdinnassa maalämpöön porakaivolla, vaikka se perustamiskustannuksiltaan tulee kalliimmaksi kuin muut lämmitysmuodot. Maalämpöä puoltaa sen helppous ja huoltovapaus, uusiutuvuus sekä pitkällätähtäimellä edullisuus. Toisena vaihtoehtona oli myös hybridilämmitys (vesi-ilmalämpöpumppu) vesikiertoisella takalla, mutta pohdintojen jälkeen järkevimmäksi ja helpommaksi lämmitysmuodoksi koettiin maalämpö.

Pihasuunnitelman tarpeellisuudesta rakennusprojektin tässä vaiheessa olen lueskellut eri blogeista. Joissakin pihasuunnitelma on tehty hyvissä ajoin ja toisissa sitten on kirottu sitä, kun ei tullut tehtyä heti alkajaisiksi. Meidän talobudjettiin pihatöitä ei ole edes budjetoitu, mutta kun maatöitä jossain vaiheessa päästään aloittelemaan on pihasuunnitelma silloin jo tehty ja on tiedossa, minne tulee mitäkin. Näin ollen saadaan samalla kaivinkoneella työstettyä pihan muodot oikeiksi, jotta ei tarvitse tulevaisuudessa alkaa taas kaivuuhommiin. Sikäli mikäli tontilta löytyy kiviä niin niitäkin voi jo valmiiksi siirrellä muurien tms. varten oikeisiin paikkoihin.

Sisustussuunnitteluapua kaivataan mm. materiaalivalintoihin, jotta koko taloon saadaan yhtenäinen ja harmoninen linja värien ja sisustuksen suhteen. Kalustehankintoja joudumme varmasti tekemään, kun neliöitä ja huoneita tulee lisää ja koska meillä on kaksi koiraa ja pienet lapset on mm. sohvaa valittaessa mietittävä tarkkaan materiaali ja sen huoltaminen (nim. haaveilen edelleen valkoisesta sohvasta). Valaistukseen toivoisin myös apua, vaikka yleisvaloksi meille tuleekin kattoon upotettavat ledit. Mies tykkää olla iltaisin hämärässä, kun minä taas haluaisin käpertyä sohvan nurkkaan käsitöiden pariin, joissa tarvitsee hyvää valaistusta.

Talotoimittajia käydään taas jututtamassa, josko vielä irtoaisi hyviä tarjouksia. ;) Kunnan porukkaa olisi kiva tavata ja kertoa ajatuksista, mm. alueemme kaavamääräyksen mukaan kattokaltevuuden tulee olla 1:2 kun taas monissa talomalleissa kaltevuus on 1:2,5. Tämä siis tarkoittaa muutaman tonnin kuluerää, kun kattotuoleja muutellaan erilaisiksi ellei sitten kunta hyväksyisi poikkeusta kaavaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti